Un depozit de zgură şi cenuşă din comuna Hereclean, pentru care există un proces pe rolul instanţelor sălăjene privind stabilirea dreptului de proprietate, „a tulburat apele” şi a dat de furcă autorităţilor judeţului.
Totul a pornit de la mai multe sesizări sosite pe adresa Instituţiei Prefectului cu privire la sustragerea de deşeuri din depozitul respectiv, aflat pe raza localităţii Panic. Cum numărul sesizărilor a fost considerabil, prefectul judeţului, Filonaş Chiş, a invitat miercuri, la o întâlnire de lucru reprezentanţii Uzinei Electrică Zalău, ai Comisariatului Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu, ai Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj şi ai Primăriei comunei Hereclean.
Pentru terenul în suprafaţă de 360.000 de metri pătraţi din Panic există o hotărâre presedinţială care interzice exploatarea zgurei, astfel că SC Argdan High SRL, agent economic care excavează, manipulează şi transportă în mod ilegal deşeurile de zgură din perimetrul depozitului mai sus amintit, a fost sancţionată de comisarii de Mediu. Mai exact, în cadrul întâlnirii de ieri, reprezentanţii Comisariatului Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu au informat Instituţia Prefectului faptul că au aplicat o sancţiune contravenţională principală cu amendă, precum şi sancţiuni complementare de suspendare a activităţii firmei sus amintite. În ciuda măsurilor dispuse, însă, acest operator economic şi-a continuat activitatea. Prin urmare, Comisariatul Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
În acest context, prefectul Filonaş Chiş a solicitat organelor competente să se asigure că se respectă prevederile ordonanţei preşidenţiale care a hotărât: “încetarea lucrărilor de excavare, manipulare, transport a deşeurilor de zgură şi cenuşă de pe terenul în suprafaţă de 360.000 de metri pătraţi“. Precizăm că acţiunea a fost introdusă în instanţă de către Uzina Electrică Zalău SA, pe rol existând un proces pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra acestui teren.